“Proesa consemblant es reproduïa al cap de poc a Berga, amb millor èxit encara, i s’hauria repetit a Puigcerdà, de no ser que l’intrèpid Cabrinetty, a qui en Vila del Prat no aconseguí deturar, ens ensopegà amb la feina a mig fer, guanyant-se aquell dia l’estàtua que més tard li aixecà la capital de Cerdanya”.

VAYREDA, Marian. Records de la darrera carlinada. Barcelona: L’Avenç, 2003. p. 28-29

2 de juliol del 2010

"El Héroe de Puigcerdá"


Novela històrica situada pocs dies abans del setge de Puigcerdà de 1973 quan la població es começa a mobilitzar davant el rumor de l’arribada de les tropes carlines.
La noveleta, escrita a finals de la dècada de 1870, forma part d’una col•lecció de relats de ficció titulada Episodios de la Guerra Civil que retraten amb l’èpica de la tragedia diferents moments de les guerres carlines.
En la introducció general a la col•lecció, l’editor utilitza aquestes paraules “Aun recientes las heridas abiertas en el corazón de la madre patria, desgarrado por sus própios hijos, manando todvía sangre estas heridas, han de ser de interés general los hechos del sangriento drama desarrollado en España durante estos últimos trabajados años. Si el misterio muchas veces, y su delicadeza algunas, no permite al moderno historiador alzar el velo que cubre tantos y tan estraordinarios sucesos, en cambio al novelista, usando de las formas que le presta el arte, de las peripecias que muchas veces le ofrecen estos mismos sucesos y de las galas de la imaginacion, le está permitido sondear estas mismas heridas y desentrañar tales misterios, com la forma deleitosa y ligera de la fábula”.

Efectivament, els episòdis d’aquesta col•lecció són escrits molt poc temps després dels mateixos successos relatats. Només la ficció està llesta per reinterpretar els esdeveniments, encara molt recents, des d’una òptica, en aquest cas, obertament proliberal i anticarlina. El resultat és una ficció absolutament plana de bons i dolents, d’herois valents i nècis miserables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada