“Proesa consemblant es reproduïa al cap de poc a Berga, amb millor èxit encara, i s’hauria repetit a Puigcerdà, de no ser que l’intrèpid Cabrinetty, a qui en Vila del Prat no aconseguí deturar, ens ensopegà amb la feina a mig fer, guanyant-se aquell dia l’estàtua que més tard li aixecà la capital de Cerdanya”.

VAYREDA, Marian. Records de la darrera carlinada. Barcelona: L’Avenç, 2003. p. 28-29

5 de juliol del 2010

Libro de honor de la heroica é invicta Puigcerdà

Libro de honor de la heroica é invicta Puigcerdà. Puigcerdà: Imprenta y Librería de Juan Diumenge, 1876. 112 p.

El dia 24 de novembre de 1875, i en motiu de l’acabament de la tercera guerra carlina, l’ajuntament de Puigcerdà acorda en sessió plenària l’edició del Libro de Honor de Puigcerdà per tal de recollir els fets esdevinguts durant els seges de 1873 i 1874 així com les felicitacions que la vila rebé en motiu de les defenses. En la primera part d’aquest petit volum hi podeu trobar una memòria detallada dels fets esdevinguts durant la defensa de Puigcerdà als dies 10 i 11 d’abril de 1973 i les felicitacions rebudes per consistoris, autoritats i entitats diverses de tot l’Estat espanyol. En la segona, s’hi publica la crònica del setge i defensa de la vila entre els dies 20 d’agost i 3 de setembre de 1874. També les felicitacions rebudes posteriorment així com la resolució del Consell de Ministres espanyol que atorga a Puigcerdà el títol de “siempre invicta”.
Sebastià Bosom en el seu llibre La defensa de la vila enfront als atacs carlistes (1987) ens diu que tant l’autor de les memòries com de la compaginació del Libro de Honor fou Josep Maria Martí Terrada, farmacèutic i alcalde de la vila.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada