“Proesa consemblant es reproduïa al cap de poc a Berga, amb millor èxit encara, i s’hauria repetit a Puigcerdà, de no ser que l’intrèpid Cabrinetty, a qui en Vila del Prat no aconseguí deturar, ens ensopegà amb la feina a mig fer, guanyant-se aquell dia l’estàtua que més tard li aixecà la capital de Cerdanya”.

VAYREDA, Marian. Records de la darrera carlinada. Barcelona: L’Avenç, 2003. p. 28-29

5 de juliol del 2010

Josep Cabrinetty i Cladera

(Palma, Mallorca, 1822 – Alpens, Osona, 1873). Militar de l’exèrcit espanyol que destacà especialment en els enfrontaments contra la facció carlina durant les guerres civils del segle XIX.
Inicià la carrera militar abans de complir els catorze anys. Lluità en els darrers combats de la Primera Guerra Carlina, primer al País Basc i després a les preses d’Aliaga (Terol), Morella i Berga. Inicialment estigué a les ordres del general O’Donnell i més tard a les d’Espartero, assolint el grau de sotstinent. Quan Espartero s’exilià l’acompanyà amb dos dels seus germans.
El 1874 retornà de l’exili i reingressà a l’exèrcit amb el grau de tinent. El 1859, ja capità, participà en molts combats a la guerra d’Àfrica, entre ells la batalla de Castillejos.




El general Josep Cabrinetty i Cladera segons una xilografia contemporània.  
Font: Fototeca.cat


A l’inici de la Tercera Guerra Carlina, el 1872, era tinent coronel, però aviat fou ascendit a brigadier, operant inicialment al Penedès, després a les comarques de Girona i finalment ocupà el càrrec de comandant general de la província de Lleida. El 1873 alliberà Puigcerdà del setge dels carlins. Perseguí de manera implacable el cap carlí Francesc Savalls i Massot i el derrotà el 9 de juliol del 1873 a Alpens. Cabrinetty morí d’un tret al clatell quan entrava a cavall a la plaça del poble, la qual cosa portà a creure que potser havia estat assassinat pels seus propis homes. La seva mort donà lloc a manifestacions anticarlines i a favor de la República a Barcelona l’11 de juliol del 1873.
Cabrinetty fou condecorat amb les creus de “San Hermenegildo” i “San Fernando”, el feren fill il·lustre de Palma de Mallorca i se li dedicaren carrers i places a Palma, Sa Pobla, Puigcerdà, Lloret de Mar i Lleida (fins el 1938). Puigcerdà li erigí una estàtua feta per subscripció popular i encarregada a l’artista Rossend Novas que fou inaugurada el 9 de setembre de 1880 i destruïda el 1936 pels anarquistes.

Font: Viquipèdia / Enciclopèdia Catalana

1 comentari:

  1. José Cabrinety y Cladera nació en Palma de Mallorca el 26 de Julio de 1823, y no en 1822 que pone aquí.

    ResponElimina